Pourquoi offre-t-on du muguet le 1er mai ? - Daily flowers

Waarom bieden we lelietje-van-dalen aan op 1 mei?

De traditie om op 1 mei takjes lelietje-van-dalen aan onze dierbaren aan te bieden, gaat ver terug. In de Romeinse tijd werden in mei de Florales gevierd ter ere van de godin Flora. Evenzo werd in Griekenland bij de ingang van elk huis een boeket bloemen gehangen. Maar waar komt deze lentegewoonte vandaan?


De mooie plant, ook wel lelietje-van-dalen genoemd, komt oorspronkelijk uit Japan en is herkenbaar aan de kleine witte belletjes. Aangekomen in Europa in de Middeleeuwen, symboliseert het vandaag nog steeds de terugkeer van de lente en zijn mooie dagen. Het wordt door sommigen gebruikt als een geluksbrenger en vertegenwoordigde ook het leven en de toekomst onder de Kelten.

dag van de Arbeid

Als de stengel en bladeren een giftig gif bevatten, is de klokbloem een ​​heel leuk cadeau om te geven ter gelegenheid van de komst van de lente. Tot aan de renaissance was het op het platteland gebruikelijk om aan het einde van de winter een tak aan te bieden om vloeken te verdrijven.

In de 16e eeuw werd de dag van de geliefden nog niet gevierd op Valentijnsdag maar op 1 mei. In die tijd lieten de heren een boeket bloemen aanbieden aan hun geliefde als blijk van hun liefde. Valentijnsdag ontleent zijn naam aan de Romeinse heilige die in het geheim koppels huwde en zich zo verzette tegen keizer Claudius II de Gotiek die zoveel mogelijk soldaten naar de oorlog wilde sturen.

lelietje-van-dalen te bieden


In 1560 bezocht koning Karel IX de Drôme, vergezeld van zijn moeder Catherine de Médicis, en ontving een takje lelietje-van-dalen als geschenk uit de handen van ridder Louis de Girard de Maisonforte. Verleid door zijn parfum, liet hij het het volgende jaar aanbieden aan de dames van het hof en verklaarde "dat het elk jaar zou gebeuren", waarmee hij de praktijk voortzette.

Als we vandaag de dag de kleine bloem in veel parfums en zelfs op de catwalks van modeshows vinden, was het op 1 mei 1900 dat de koninklijke traditie aan populariteit won. Ter gelegenheid van een feest van de grote Parijse couturiers kregen klanten en medewerkers allemaal een takje lelietje-van-dalen. Vervolgens zullen kleine handen het aan hun klanten blijven aanbieden en Christian Dior zal ervoor kiezen om het het symbool van zijn luxe huis te maken.

lelietje-van-dalen aanbieden


Maar wat is het verband met Dag van de Arbeid? Op 24 april 1941 koos maarschalk Pétain de datum van 1 mei (verwijzend naar de May Day-beweging van 1886 in Chicago) om "Labour and Social Concord Day" te vieren. De rode wilde roos, geassocieerd met links, wordt daarom vervangen door de klokplant.

Bent u op zoek naar een bloemist om een ​​boeket aan een dierbare aan te bieden en bloemen te laten bezorgen? Aarzel niet om ter gelegenheid van 1 mei een bestelling bij ons te plaatsen en profiteer van onze snelle bezorgservice. Alle bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, worden dezelfde dag nog bezorgd!

Terug naar blog